tirsdag den 14. maj 2013

Kvinde, kend dine bryster!


I lyset af dagens triste nyhed om Angelina Jolies operation med fjernelse af begge hendes bryster med henblik på forebyggelse af brystkræft, har jeg valgt at tage et aktuelt emne op.
Hvad er det, der har fået den tidligere Tomb Raider stjerne at foretage den drastiske beslutning? Og hvad betyder det at være BRCA-1 gen bærer, som det står i dagens aviser?
I det følgende afsnit vil jeg prøve at forklare dette ganske simpelt. 
BRCA-1 gen er vi, alle kvinder, sådan set bærere af. BRCA1 forekommer i cellerne i vores bryster og andet væv (f. eks. æggestokke), hvor det hjælper med at reparere beskadiget (muteret) DNA eller ødelægge allerede muterede celler, hvis DNA ikke kan repareres. 
Det vil sige BRCA-1 er et ganske almindelig genprotein, som under normale forhold beskytter vores brystceller mod at mutere og dermed udvikle brystcancerceller. Hvis BRCA-1 genet selv er beskadiget, bliver beskadiget DNA ikke repareret korrekt, og det øger risikoen for kræft.
Hvis der er genetisk fejl i BRCA-1, som det er tilfældet i Angelina Jolies arvelig historie, vil den reparerende evne af BRCA-1 protein udeblive og man vil derfor være i høj risiko for at få brystkræft. Dette fænomen kaldes BRCA-1 genfejl. 

Kort sagt - det normale BRCA-1 gen hos Angelina Jolie fejler - af arvelige årsager - og kan derfor ikke udføre sin vigtige funktion - at beskytte mod kræft. Hendes høje risiko på 87% for at udvikle brystkræft er beregnet ud fra hendes arvelige faktorer, samt hendes families sygdoms historie. Det er derfor ikke ensbetydende med at alle, som får konstateret BRCA-1 genfejl, har lige så høj risiko.
Anyway, genfejl eller ej, er det påvist at det er en god idé at lære at undersøge sine bryster. Dette forebygger ikke brystkræft som sådan, for skal den opstå - opstår den alligevel - om vi undersøger dem eller lader være... Men ved at undersøge brysterne jævnligt, ca. hver 6 måned, vil man lære sine bryster bedre at kende. Man kan eventuelt gøre det, når man er i bad eller når man smører sig ind i sin favorit bodylotion ;-) Man vil derfor meget tidligt kunne se, mærke og føle, hvis der er noget, som er anderledes og som ikke plejer at være der...
Husk - det er ca. 5-10% af alle brystkræfttilfælde i Danmark, som er arveligt betingede og skyldes genfejl i BRCA-1 og BRCA-2. Dette svarer til at ca. 200-400 kvinder ud af de ca. 4000 kvinder, der hvert år får konstateret brystkræft herhjemme. Resten opstår af ukendte årsager.  Læs mere her.
Jeg har fundet en video guide fra patienthåndbogen, som jeg synes er rigtig god. Den viser hvordan man skal undersøge sine brysterne og beskriver, hvad man skal være opmærksom på. Se videon her: 

Til slut vil jeg sige... Husk - når vi hører, at det er hver 10. kvinde, der får konstateret brystkræft i Danmark, betyder det at 9 ud af 10 kvinder ikke får den frygtede sygdom. 

Pas godt på brysterne og jer selv derude ;-)




Ingen kommentarer :

Send en kommentar